3 Mart 2013 Pazar

Malware nedir?

Bu yazımda Malware'lerden bahsetmek istiyorum. Malware bir bilgisayar veya ağ üzerindeki herhangi bir sisteme zarar vermek için geliştirilen yazılımdır. Diğer adı Kötücül Yazılımdır.Eğer korsan Windows kullanıyorsak bu tür bir yazılımdan korunmamız daha zor olabilir. Bunun nedeni ise korsan Windows'un kendini gerektiği gibi güncelleyememesidir. Orjinal bir Windows kendini güncelleyerek Malware'ların bir nebze olsun önüne geçebilir. Tabiki bu bilgisayarımızı korumak için yeterli olmayacaktır. Bunun yanında bilgisayarımıza gerekli olan güvenlik yazılımları, antivirüs programları yüklememiz gerekecektir. 

Malware'lara örnek olarak virüsleri, trojanleri v.b. verebiliriz. Peki bu kötü niyetli yazılımlar bilgisayarımıza nasıl bulaşır? Bu kodlar bilgisayarınıza kurduğunuz bir programın eklentisi olarak veya internette girdiğiniz bir web sitesinden bulaşabilir. Genel olarak kötücül yazılım türlerine örnek vermek gerekirse aşağıdaki örnekleri verebilirim.


  • Bilgisayar solucanı(worm)
  • Casus yazılım(spyware)
  • Klavye dinleme sistemi(keylogger)
  • Mesaj sağnağı(spam)
  • Truva atı(trojen horse)

Bunlar en genel Malware türleridir. Bunların dışındada birçok örnek vardır ve hemen her tür programlama dili ile yazılabilmektedir.

Malware lerden kısaca bahsetmeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder